Bahan
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang besar (potong bulat2)
- serai hilis (ketuk bagi hancur)
- Sedikit halia
- cili kering (potong)
- Sos tiram
- Kicap
- Sedikit air
- Garam + pati bilis (pati bilis boleh diganti dengan ajinamoto)
- 1 kg kerang ( Kupaskan kerang dan biarkan kulit kerang bersama isi dan satu lagi kulitnya dibuang)
Cara buat:
- Tumiskan bawang putih, merah dan halia
- Kemudian masukkan serai, sehingga berbau wangi serai, masukkan kerang, goreng sehingga separuh masak,
- Selepas itu masukkan lada kering, sos tiram, kicap, garam, dan pati bilis dan sedikit air
- Apabila kerang hampir masak, masukkan bawang besar.
- Apabila masak, boleh dihidangkan dengan nasi yang panas
Untuk kupas kerang dengan senang sila klik sini ----> (petua)
0 comments:
Catat Ulasan