Bahan-bahan
- 1 ekor ayam
- 5 sudu makan rempah kurma
- 3 biji kentang (dipotong 4)
- 1 labu bawang besar (dipotong 4)
- 1 biji tomato
- 2 biji cili hijau (Dipotong-potong)
- 2 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa)
- 1 biji limau nipis ( diambil air)
- 3 sudu makan minyak masak
- Garam secukup rasa
Bahan B (menumis)
- 5 biji bawang merah (tumbuk)
- 3 ulas bawang putus (tumbuk)
- 2 inci halia (tumbuk)
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 1 inci kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak, dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi
- Masakkan rempah kurma dan kacau sehingga pecah minyak
- Masukkan santan dan kacau rata dan biarkan mendidih
- Masukkan ayam dan kentang, dan biarkan sehingga mendidih dan pekat
- Kemudian masukkan garam dan air perahan limau nipis dan pelahankan api
- Selepas itu masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato dan biarkan masak.
- Kemudian kurma ni dihidangkan bersama dengan nasi dan roti
PS: Kalau takder ayam boleh juga diganti dengan telur
0 comments:
Catat Ulasan