17 Februari 2012

KELAS CHICKEN CHOP

Dari 29 Januari 2012 hingga 12 Februari 2012, azi langsung tak masuk dapur. Dalam tempoh itu memang rindu sangat nak memasak. Tapi Keadaan memaksa azyy untuk merehatkan jari jemari ini. Bila dah kembali ke rumah,  azyy terus sibukkan diri untuk ke dapur. Bagi azyy, dapur merupakan tempat yang azyy paling suka. tapi apa yang penting adalah makanan itu habis dimakan setiap kali azyy masak.

Dalam tempoh 2 minggu tersebut juga, azyy giat mencari kelas masak untuk menambahkan ilmu dan kemahiran. Cari punya cari azyy terjumpa website KURSPEN, jadi azyy segera menghubungi pihak berkenaan. Kelas yang azyy daftar adalah CHICKEN CHOP WITH SIDE DISHES



Ikuti langkah-langkah untuk menyediakan hidangan Chicken Chop yang lengkap

Chicken Chop
Bahan-bahan

  • 1 ketul paha ayam
  • 1 biji telur Ayam
  • 100g Tepung Gandum
  • 100g Serbuk Roti
  • Secukup rasa Garam, lada sulah. paprika 
Cara
  1. Asingkan tulang daripada isi paha ayam
  2. taburkan sedikit gara, lada sulah dan paprika
  3. Celupkan ayam ke dalam tepung gandum, dan telur dan kemudiannya serbuk roti (standard Breading Procedure)
  4. Goreng sehingga berwarna kuning keemasan diatas api sederhana


Mushroom Black Pepper Sauce
Bahan-bahan :
  • 50 gran Cendawan Butang (diris nipis)
  • 200 ml Demi-glade (20 gram + 200 ml air panas)
  • 20 gram Krim Putar (leh ganti dengan susu krim)
  • 10 gram mentega
  • secukup rasa lada hitam, lada sulah black pepper
  • 1 ulas bawang putih (cincang)
Cara-cara:
  1. Panaskan mentega dan tumiskan bawang puth sehingga naik bau
  2. Kemudian masukkan cendawan dan masak selama 2-5 minit
  3. Kemudan masukkan demi-glaxe yang telah dicampur dengan air. Biarkan mendidh 
  4. Masukkan krimputar dan biarkan sebentar
  5. Masukkan lada sulah, garam dan black pepper. dan kacau sehingga sebati dan  masak sehingga pekat.

COLESLOW
Bahan-bahan:
  • 100 gran kubis
  • 100 gran Lobak Merah
  • secukup rasa mayonis

Cara-cara :

  1. Potong kubis dan lobak merah dengan potongan berbentuk "julienne"
  2. Masuuka smayonis secukup rasa. Jangan terlalu banyak. Simpan didalam peti ais sebelum dihidangkan


Baked Jacketted Potato
Bahan-bahan:
  • 1 biji kentang
  • 20gran mentega
  • secukup rasa garam dan lada sulah
Cara-cara:
  1. Bersihkan kentang, dan cucuk-cucuk merata tempat menggunakan garpu
  2. Sapukan mentega , garam dan lada sulah
  3. Balutkan dengan aluminium foil dan bakar di dalam oveb deengan suhu 180 darjah celcius selama 1 jam.

Apabila sudah siap, boleh dihidang mengikut kreativiti masing-masing.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...