25 Disember 2011

Jeput jagung

3 ulas bawang merah

2 cawan tepung gandum
1 sudu besar capai kering (dikisar)
1 batang jagung (dihiris)
1/2 cawan ikan bilis
1 1/2 sudu gula
1/2 sudu garam
Ais sejuk dalam peti ais

Cara buat
  1. Gaulkan kesemua bahan tersebut
  2. Panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng. Angkat apabila jeput tersebut kekuningan..
Boleh dimakan dengan segera, dan sudah gaul boleh disimpan dalam peti ais, goreng apabila hendak makan..


P/S : dulu aku masak jeput jagung ni aku just buh tepung, gula, garam dan air je, (itu pun sedap), tapi bila dah ada pantri kat pejabat, selalu jgk la kami masak jeput ni belah petang, so bila ramai tangan maka ramai la cara memasak, so bila makan tu sedap so aku share kat blog...

> salah seorang member kalau buat jeput ni akan buat guna air ais
>salah seorang lagi member kalau buat jeput akan buh serbuk kunyit, 
so mana2 idea orang jangan sekali2 perlekeh tapi cuba try untuk kegunaan harian kita..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...