Bahan2 hiasan
1/3 pakej bihun direndam bersama dengan serbuk kunyit kemudian dicelur
Tauge dicelur
Daun bawang +daun sup
Bawang merah mayang dan kemudian goreng garing
Kacang tanah digoreng tanpa minyak kemudian blender, jgn hancur sangat
Sambal ( ambik sup kemudian masakkan dengan serbuk cabai, masak bagi pekat)
kentang (masak dalam kuah sup dan kemudian hiris)
Untuk kuah
Tulang lembu + daging
1 paket rempah sup tulang bunjut adabi
1 inci halia
3 ulasbawang putih
4 ulas bawang merah
2 batang serai
3 biji cili padi diketuk
2 sudu air asam limau
garam
Cara buat
- Rebus tulang+ daging sehingga empuk, kemudian masukkan ubi kentang.
- Kemudian masukkan bahan2 yang terdapat dalam rempah bunjut sup tulang satu persatu.
- Selepas itu, masukkan serai, dan biarkan kejap, kemudian halia, bwang putih, bawang merah,cabai, kemudian biar betul2 masak.
- kemudian masukkan air asam limau dan kacau. Biarkan beberapa minit kemudian hidang dengan bahan2 hiasan diatas
0 comments:
Catat Ulasan