09 April 2010

Hari Jumaat.... Seronoknya

Hari ini jumaat, waktu rehat panjang sikit... Balik rumah masak kit lauk,
 HB dah lapar coz waktu pagi tak sempat masak, dia dah gesa masak yang simple-simple je.. Aku letak nasi, goreng ayam masak kunyit dan sayur goreng. Lepas tu tambah budu dalam hidangan, tapi budu tu bukan untuk aku la tapi untuk HB aku.
Bila bercakap tentang BUDU, aku masih ingat yang
dia pernah berkata yang
dia tak akan sentuh budu dan makan budu,
sampai sekarang ni, aku masih ingat situasi waktu tu, dan
apabila dia dah makan budu tu, aku pulak yang kena buat catuan budu
coz dia makan lebih mengalahkan orang pantai timur,
Yalah apa taknya dia taruk budu dalam nasi buat kuah
aduhai, kena darah tinggi baru tahu,


Gambar ini diambik dari sini , saja letak coz nak tunjuk untuk orang yang tak pernah tengok budu



Ayam masak kunyit

Bahan-bahan
Ayam (potong kecil2)
serbuk kunyit
asam keping
air
garam
lada besar (hiris)
minyak

Cara
  • masuk ayam, kunyit, sedikit air, sedikit garam, asam keping kedalam kuali dan masak sehingga kering
  • Kemudian masukkan minyak dan goreng sehingga kekuningan
  • kemudian masukkan bawang besar dan lada, masak dalam 2 minit.
  • Hidang bersama nasi



sayur goreng simple

Bahan-bahan
sawi
Bunga kubis
lada besar
udang kering
sos tiram
air
garam
sedikit gula
minyak
bawang merah (mayang)
bawang putih (mayang)

cara:
  1. Masukkan minyak dalam kuali dan biarkan panas
  2. kemudian masukkan bawang putih dan masak sehingga kekuningan dan masukkan bawang merah, apabila bawang merah agak layu masukkan udang kering
  3. Selepas itu masukkan kubis bunga dan sawi, garam, gula, sos tiram, air dan gula, kacau sehingga sebati.
  4. Apabila dah hampir masak masukkan lada hijau dan hidangkan bersama nasi yang panas.

Biasanya time kerja ni, aku masak yang simple2 je, kalu nak masak yang rumit, biasanya hari sabtu dan ahad..
Malam ni my HB pergi cari umpan untuk memancing, insyallah kalu esok tak hujan, dia nak bawa aku dan fitrah sama.. kalu sempat ambik gambar aku akan buh untuk kongsi dengan kawan2

2 comments:

anisalya berkata...

sedap makan.walaupun simple totap sedap.suami sy ckp mcm tu la..msk maggi pun dia kata sedap.mcm2 kan?

nursarah berkata...

hehe..ada ke makan budu tuang ke nasik, ekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...