Kuah laksa
Bahan-bahan:
- 1/2 kg ikan kembung(Temenu)*
- 6 biji cabai kering*
- 1/2 inci lengkuas*
- 3-4 asam keping *
- garam*
- daun kantan
- daun kesum
- perasa + garam
- 1.5 labu bawang merah
Cara-cara
- Semua bahan bertanda star(*), direbus dan biarkan sejuk
- Ambil ikan kemudian "perisi" dan blender dan masukkan dalam periuk
- Tulang ikan tersebut juga diblender dan ditapis dan airnya dimasukkan dalam periuk
- Sekali lagi bawang merah, cili kering(direbus) belacan diblender dan dimasukkan dalam periuk
- Kemudian masukan Lengkus(direbus td), asam keping (direbus td), bunga kantan, bunga kesum, garam, perasa dan semua bahan tersebut dimasak
- Kemudian hidangkan bersama laksa
Kalau kat perlis biasa, kuah laksa dihidangkan dengan laksa segera. Dan untuk 1 kg ikan biasanya untuk 2 pakej laksa segera..
0 comments:
Catat Ulasan