30 Jun 2010

Berhemah Elak Kemalangan

Sebelum memulakan perjalanna sepatutnya anda sudah menghantar kenderaan untuk diservis mengikut kadar perjalanan ditetapkan pengeluar kereta. Kita tidak terburu-buru untuk ke destinasi yang dituju atau balik ke kota. Dengan memandu dalam keadaan tenang dan berkhemah, kita boleh memastikan kita dan penumpang berada dalam keadaan selamat. Ikiti beberapa panduan berikut : -

  1. PENYEDIAAN KENDERAAN
Periksa kenderaan sebelum memulakan sebarang perjalanan jauh. Sekiranya anda tidak pasti untuk berbuat demikian, hantar kenderaan ke pusat servis. Periksa tekanan angin dan corak bunga tayar, lampu, sistem brek, sistem penyejuk dan komponen kereta lain.

     2. PENYIMPANAN BARANGAN
Anda mesti memastikan semua barangan disimpan di ruang bagasi kereta anda. Jangan biarkan bersepah dalam kerata anda kerana objek kecil boleh menjadi bahaya jika terjadi kemalangan.

     3. SENTIASA memandu dengan berhati-hati. Berilah laluan kepada kereta di hadapan atau dibelakang anda. Sentiasa nyalakan lampu isyarat jika ingin beralih lorong atau membelok masuk ke simpang.

     4. ANDA perlu berada di lorong sebelah kiri jika tidak memaotong kenderaan lain. Beri laluan pada kerata yang lebih laju. sentiasa bersabar dan jangan lakukan provokasi kepada pemandu lain dengan sebarang tindakan agresif.

    5.  SENTIASA perhatikan dan peka dengan pemandu yang baru belajar memandu. Cuti perayaan adalah masa popular untuk mereka belajar memandu.

    6. PAKAI tali pinggang keleder anda. Terlalu banyak kemalangan maut yang berlaku di negara ini keran aspek keselamatan dipandang remeh. Adalah menjadi tanggungjawab pemandu memastikan semua penumpang dalam kereta sentiasa memakai tali pinggan keledar.

    7. PASTIKAN jarak selamat antara kerata anda dengan kereta dihadapan bagi memberi masa untuk kita membrek dan berhenti jika berlaku kecemasan.

    8. LEBUH raya untuk dikongsi dan kita perlu lebih bertolak ansur dan bertimbang rasa

    9. PENAT memandu.. Ketika memandu anda akan menghabiskan banya waktu dalam kereta kerana lalu lintas sesak. Perjalanan jauh sememangnya memenatkan dan keletihan pemandu boleh menagkibatkan kemalangan dan sehubungan itu, anda perlu mengambil langkah wajar bagi mengelak keletihan serta membuatkan kita peka ketika memandu.

   10. PASTIKAN tidur secukupnya sebelum memulakan perjalan dan dinasihatkan melakukan perjalana jauh pada hari siang supaya membolehkan anda sentiasa berada dalam keadaan jaga.

   11. RANCANG waktu perjalanan dan berhenti rehat buat seketika jika penat, keluar dari kereta dan berjalan atau lakukan sedikit senaman. Jika sangat letih, tidur sebentar.

   12. JIKA dalam kereta ada lebih daripada seorang pemandu, pandulah bergilir-gilir.

   13. JANGAN memandu dalam keadaan mengantuk serta memandu laju kerana kebanyakan kemalangan maut akibat dua faktor ini.

   14. Kawal sikap panas baran kerana kadangkala memandu boleh menjadi sesipa saja kecewa dan mudah marah. Dengan kesibukan lalu lintas dan keadaan cuaca yang panas ditambah pula berpuasa, tahap kesabaran kita sebagi manuasia sentiasa diduga. Demi keselamatan bersama, janganlah kita bersikap panas baran ketika memandu.


1 comments:

wadud@duad berkata...

a'ah walaupun wadud belom kawen..
tapi wadud rasa mende2 camnieh penting kak..
hehe.. time kasih atas info..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...