20 November 2009

/resepi: sotong sumbat/


SOTONG SUMBAT

Bahan-bahan:
1 ketul daging ayam (cincang)
6 ekor sotong (saiz sederhana)
2 ulas bawang merah (tumbuk)
1 ulas bawang putih (tumbuk)
2 biji cili kecil (hiris kecil-kecil)
daun bawang dan daun sup (hiris kecil-kecil)
gula
garam
perisa
lidi

Cara membuat:

  • Gaulkan daging ayam bersama dengan bawang merah, bawang putih, cili, daun bawang sup dan daun bawang, gula, garam bersama perisa (jika perlu) sehingga sebati.
  • Sumbatkan bahan yang digaulkan ke dalam sotong 
  • Cantumkan semula kepala dan badan sotong dengan mengunakan lidi
  • Panaskan minyak dan masukkan sotong tersebut.
  • Masak sotong dengan api yang sederhana dan masak sehingga sotong bertukar kekuningan
  • Hidangkan masakan bersama nasi putih.

Nota Dapur: Sajian ini juga boleh dijadikan sajian minum petang. Sangat sedap jika dicecah dgn sos bersama mayonis. 





0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...