SOTONG SUMBAT
Bahan-bahan:
1 ketul daging ayam (cincang)
6 ekor sotong (saiz sederhana)
2 ulas bawang merah (tumbuk)
1 ulas bawang putih (tumbuk)
2 biji cili kecil (hiris kecil-kecil)
daun bawang dan daun sup (hiris kecil-kecil)
gula
garam
perisa
lidi
Cara membuat:
- Gaulkan daging ayam bersama dengan bawang merah, bawang putih, cili, daun bawang sup dan daun bawang, gula, garam bersama perisa (jika perlu) sehingga sebati.
- Sumbatkan bahan yang digaulkan ke dalam sotong
- Cantumkan semula kepala dan badan sotong dengan mengunakan lidi
- Panaskan minyak dan masukkan sotong tersebut.
- Masak sotong dengan api yang sederhana dan masak sehingga sotong bertukar kekuningan
- Hidangkan masakan bersama nasi putih.
Nota Dapur: Sajian ini juga boleh dijadikan sajian minum petang. Sangat sedap jika dicecah dgn sos bersama mayonis.
0 comments:
Catat Ulasan