Kuih Cek Mek Molek, merupakan kuih tradisional yang terkenal di Kelantan dan Terengganu. Kuih ini beasaskan ubi keledek dan tepung gandum..
Kuih ini merupakan kuih kegemaran my hb, mungkin kerana asas bahan cek molek ni sama dengan cucur kria ( terkenal di kedah dan perlis)
First time aku buat kuih ni, nak tergelak coz sungguh liat. Tapi bab kata orang belajar masak ni jangan cepat putus asa, so kali kedua tu aku pun kurangkan tepung.
Untuk buat cek mek molek yang elok ni, nisbah tepung yang digunakan adalah keledek : tepung, 2:1,
Bahan2
Ubi keledek
Tepung gandum
Sedikit garam
Gula
Cara buat
- Rebus sehingga empuk,, kemudian lenyek
- Kemudiaan masukkan tepung gandum, dan gaul sehingga sebati
- Bentukan bulat kemudian masukkan gula, dan kemudian bentuk memanjang agar nampak bulat
- Panaskan minyak dan kemudian goreng dalam api yang banyak
0 comments:
Catat Ulasan