Dah 2,3 kali aku cuba buat kek, tapi biasanya aku buat main agak2 buh je walaupun resepi tu lengkap, tiada peralatan yang lengkap. Masa balik rehat gotong royong pejabat baru, aku ke kedai bahan kek ke kat Pengkalan Asam, barang memang tersusun, mudah nak cari bahan.... aku beli la bahan2 yang diperlukan,
Bila balik terus buat, lepas tu... nak buat kejap je kalau bahan semua dah ada,
Paling seronok buat kek ni, masa bakar ... kek tu naik dengan cantik ha ha ha, warna hijau lak tu.
Bila dah siap, terus bagi "jurukomen" rasa..... so jawapanya
SEDAP!!!!
Yahoooo, dah jadi buat kek... lepas ni leh buat kek lagi..
Aku ambik resepi dari SINI,
nati leh aku wak rujukkan lagi kat sana tapi aku nak share jgk resepi tu, dan aku copy paste je...
gambar tak sempat nak ambik coz kek tu dah abis, kalau aku buat lain, aku buh nati gambar kek tu
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- tepong super fine - 150 gram
- gula kastor - 150 gram
- telor - 5 biji telor A
- ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
- air daun pandan - 80ML
- minyak / mentega cair -80ML
- pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
- serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
- sedikit pewarna hijau [x]
Cara-cara
- satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
- tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati
- bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis..
0 comments:
Catat Ulasan