20 Mei 2011

Masak Lemak Cili Api Tempoyak Pucuk Paku

Bahan-bahan
2 ikat Pucuk Paku
Lada Besar Hiris
3 Sudu Tempoyak
1 Genggam Ikan Bilis
2 Cawan Santan Pekat
3 Cawan Santan Cair
Garam
Perasa Pati Bilis



Bahan Kisar
2 Ulas bawang besar
10 biji lada burung


Cara Menyediakan
  1. Masukkan bahan kisar, santan cair, ikan bilis,dan tempoyak masak sehingga mendidih.
  2. Kemudian masukkan santan pekat, garam, perasa, pastikan sentiasa kacau untuk pastikan santan tidak pecah minyak.
  3. Apabila mendidih masukkan pucuk paku dan lada besar.
  4. Masak sehingga pucuk paku bertukar warna, dan boleh dihidangkan dengan nasi panas dan ikan goreng.... aduh mesti makan bertambah ni
ps: kalau tempoyak tu baru buat dan tidak masam, masukkan asam keping untuk pastikan masak lemak tu cukup rasa

HASILNYA:

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...