10 Mei 2011

Ayam Masak Halia

Bahan-bahan:
Ayam 5 Ketul ( Aku suka potong kecil2 sojadi banyak ketul), gaulkan dengan kunyit dan garam
5 inci Halia (hiris panjang2)
3 Inci Lobak Merak (Hiris panjang)
3 Ulas Bawang Merah
1 Ulas Bawang Putih
2 Sudu Sos Tiram
5 Sudu Kicap Cair
1 Sudu Kicap Pekat
Minyak
1 sudu tepung jagung ( bancuh dengan air)

Cara Menyediakan:
1. Ayam digoreng separuh masak dan gunakan minyak yang sedikit
2. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia, dengan menggunakan minyak mengoreng ayam tadi
3. Masukkan lobak merah, kemudian masukakn Sos tiram, kicap, dan masukkan air, Masak sehingga mendidih
5. Kemudian Masukkan sedikit garam dan tepung jagung,
6. Masak sehingga ayam empuk, dan hidang nasi yang panas.

tak sempat nak ambik gambar so aku pinjam gambar dari sini





1 comments:

Zura Tahir berkata...

suke ayam msak kicap nie..letak halia...tp kekdg kalau malas xletak pun halia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...