sambal udang terung pipit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
15 biji cabai kering
20 ekor udang
3/4 cawan terung pipit (ikut selera)
garam, gula, dan stok ikan bilis
sos tomato, sos cili dan air asam
cara membuat:
- tumiskan bawang putih dan bawang merah, kemudian masukkan halia
- kemudian masukkan cabai kering yang telah dikisar, pastikan cabai kering ni betul2 masak dan kemudian masukkan sos tomato dan sos cili,
- setelah itu masukkan garam, gula, air asam jawa dan stok ikan bilis
- setelah mendidih masukkan udang, masakkan selama 5 minit kemudian masukkan terung pipit.
- pastikan terung pipit tersebut lembut dan hidang bersama nasi.
Terung pipit ni dikatakan banyak khasiat antaranya air rebusannya dapat melegakan sakit perut yang berterusan.
mencuci darah, penawar racun ular dan serangga dan sebagainya..
Selamat mencuba
0 comments:
Catat Ulasan