01 April 2013

Kuih Sagu

Kuih sagu mempunyai pelbagai versi.. Berkali azyy mencuba. Kali ni azyy dah nekad untuk  buat kuih ni sampai jadi tak kira ambil masa yang lama..

Pertama kali azyy buat kuih ni, ia menjadi lembik dan sedikit manis  (So tindakkkan azyy adalah pasti kurangkan air dan gula dan sekali lagi azyy rujuk internet untuk tindakkan selanjutnya)

Kali kedua, Azyy dah kurangkan air dan kali azyy tukar kaedah masak iaitu dengan mengukus. He he he. Kali ni masih lembik tapi tidak seteruk kali pertama azyy masak. Struktur kuih itu dah ok, cuma apabila potong, kuih tu masih melekat (so azyy rujuk lak, member2 pejabat dan mak fitrah). So berbekalkan ajaran yang mereka bagi azyy sekali mencuba.

Kali ketiga, kali ni azyy juga terus kurangkan air dan azyy sapukan bekas yang azyy nak kukus tersebut dengan minyak. Dan kali ni alhamdulillah, berjaya..   Ok kalau ada masa yang terluang azyy akan sharekan resepi tersebut dan uploadkan gambar kuih sagu tersebut. Insyaallah.



Resepi Kuih Sagu

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...