21 Januari 2012

Sambal tempoyak ikan bilis

Resepi ni aku ambil dari member kat yang kerja kat melaka, tgk dia update status dia kat fb so aku tanya dia. Dia cakap buat macam biasa tapi gantikan je iar asam jawa dengan tempoyak... Stok tempoyak memang selalu ada kat rumah.. Memang sedap, dan menyelerakan..
Selalunya aku buat sambal memang guna lada kering sepenuhnya, memang tak campur langsung dengan sos. Memang berbeza la cara masak ma dan mak, tapi aku tak kisah, mana2 pun aku belajar dan aku ubah sedikit mengikut selera kami.. 

Bahan
  1. 2 ulas bawang putih (mayang)
  2. 3 ulas bawang merah (mayang)
  3. sedikit halia (mayang)
  4. 2 ulas bawang besar (kisar)
  5. 15 -20 lada kering (Kisar)
  6. Garam + pati bilis
  7. 1 cawan ikan bilis
  8. tempoyak 
  9. Minyak
  10. Sedikit air
Cara buat:
  • Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah dan kemudian masukkan bawang besar dan lada kering dan masukkan sedikit air
  • Pastikan lada kering cukup masak dan kemudian masukkan ikan bilis dan biarkan sebentar
  • Kemudian masukkan tempoyak, garam dan pati bilis.
  • Masak sehingga mendidih kemudian hidangkan bersama nasi panas.





0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...