23 September 2011

Kek Span Pandan

Dah 2,3 kali aku cuba buat kek, tapi biasanya aku buat main agak2  buh je walaupun resepi tu lengkap, tiada peralatan yang lengkap. Masa balik rehat gotong royong pejabat baru, aku ke kedai bahan kek ke kat Pengkalan Asam, barang memang tersusun, mudah nak cari bahan.... aku beli la bahan2 yang diperlukan,
Bila balik terus buat, lepas tu... nak buat kejap je kalau bahan semua dah ada,
Paling seronok buat kek ni, masa bakar ... kek tu naik dengan cantik ha ha ha, warna hijau lak tu.
Bila dah siap, terus bagi "jurukomen" rasa..... so jawapanya
SEDAP!!!!

Yahoooo, dah jadi buat kek... lepas ni leh buat kek lagi..
Aku ambik resepi dari SINI,
nati leh aku wak rujukkan lagi kat sana tapi aku nak share jgk resepi tu, dan aku copy paste je...
gambar tak sempat nak ambik coz kek tu dah abis, kalau aku buat lain, aku buh nati gambar kek tu


Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • tepong super fine - 150 gram
  • gula kastor - 150 gram
  • telor - 5 biji telor A
  • ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
  • air daun pandan - 80ML
  • minyak / mentega cair -80ML
  • pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
  • serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau [x]

Cara-cara

  • satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  • perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  • tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati
  • sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  • bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis..
kek dimasak mengunakan api bawah dan atas



Halaman Berkaitan:
*Kenapa kek Turun (KLIK SINI)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...