29 April 2011

"KENTANG WEDGES"

KENTANG
Ubi Kentang terdapat beratus jenis ubi kentang dan ia adalah daripada Keluarga Solanaceac seperti tomato dan terung.
Ubi kentang mempunyai banyak khasiatnya kerana ia kaya dengan dengan potassium, vitamin C,
Ia juga mmbekalkan karbohidrat kompleks dan fiber atau gentian kepada gula darah (blood sugar) dan mengurangka  kadar tekanan darah.
Ubi kentang ni boleh dimasak dalam pelbagai jenis makanan dan cari antara yang simple adalah dengan sekadar rebus atau bakar dan dimakan bersama sos.

dan salah satu petua untuk mengurangkan makanan terlajak masin, contohnya gulai dengan menambahkan ubi kentang tersebut dalam gulai. Ubi kentang dapat menyerap kemasinan garam tersebut,
Dibawah adalah salah satu resepi yang aku selalu buat jika masa lapang,
JOM KITA LAYAN... ZUZ....


RESEPI KENTANG WEDGES
Kalau pergi ke KFC so good, aku memang suka order potato wedges huhuh, tambah lak dengan keju memang makan sehingga tak terkata...

Bila ke pasar tu, aku selalu la beli ubi kentang ni coz aku suka masuk buh kentang terutamanya masak kari ayam, sup dan sebagainya. Orang kata kentang ni elok untuk gantikan nasi
Kat sini aku nak share resepi yang aku selalu buat waktu hujung minggu

Bahan2:
1) 1 kg ubi kentang (buang kulit dan belah 4)
2) garam
3) serbuk lada
4) Serbuk kari
5) tepung gandum


6) tepung jagung

Cara buat:

  1. Rebus ubi kentang 3/4 masak, angkat dan tos
  2. Gaulkan ubi kentang dengan garam, serbuk lada, serbuk kari, tepung gandum dan tepung jagung
  3. Perap selama 1 jam
  4. Selepas tu goreng sehingga kekuningan dan boleh dihidangkan dengan mayonis dan sos chili. 
PS: kentang juga boleh juga dipotong bentuk jejari...




0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...