17 Mac 2011

CENDAWAN...

Bila sebt pasal cendawan ni teringat masa zaman kecil dulu.... ya la mak aku sellu masak cendawan sebagi hidangan...  mengikut salah satu laman web yang aku baca, dimuka bumi ini terdapat lebih dariapda 2000 spesies cendawan walaupun begitu hanya 25 jenis cendawan sahaja yang boleh dimakan manakala di Malaysia pula hanya 7 jenis spesies sahaja.Manusia menjadikan cendawan ni sebagai sumber makanan dan secara amnya cendawan ni mempunyai sumber protein yang tinggi berbanding dengan tumbuhan hijau yang lain.
Cendawan juga diiktiraf sebagai tumbuhan herba yang berguna pada manusia. Ini kerana, menurut kajian cendawan dapat mengurangkan kandungan gula dan menambahkan insulin dalam badan, ia juga dapat membunuh beberapa jenis virus yang membawa penyakit berjangkit dan turut berperanan sebagai agen pertahanan badan daripada serangan barah

so oleh itu mari kita jamu mata kita dengan gambar2 cendawan ni..























RESEPI CENDAWAN GORENG
Sambil2 rehat sebelah petang sedap jgkkan dapat makan cendawan goreng (resepi dan foto aku ambik la lama web ni) SILA KLIK
Bahan-bahannya:

200 gm cendawan tiram basuh dan bersihkan-carik dua jika saiznya besar agar senang menggoreng
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung goreng pisang Adabi
1 sudu besar tepung beras
sedikit garam
1 Mahkamah Bijan teknikal
sedikit air

1.Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Tambah air sedikit demi sedikit dan gaul rata. adunan agak 
pekat agar tepung melekat elok pada cendawan.

2. Panaskan minyak untuk menggoreng. Celupkan cendawan ke dalam tepung dan goreng hingga perang. Buat hingga habis. Toskan cendawan goreng di atas tisu dapur sebelum dihidang bersama sos pencicah.

Pencicah sendiri:

4 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula
1 sudu besar air masak

*** Kacau sebati dan sedia dinikmati




0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...